רישום סימן מסחר
סימן מסחר (trademark) מעניק לבעל הסימן זכות שימוש בלעדית בשם על מנת ליצור הבחנה למוצרים שלו ושל אחרים, סימן מסחר ניתן להיות רשום על אדם פרטי ו/או תאגיד.
סימן מסחר זה יכול להיות מורכב מאותיות או שמות או ציור או צבעים או צלילים ו/או שילוב ביניהם. הגבלת השימוש בסימן המסחר נועדה לאפשר ליצרנים ו/או אנשים פרטים לבנות לעצמם ולהבדיל את עצמם מהמתחרים שלהם ובכך לקדם את עסקיהם השונים. יש לציין, כי ההגבלה בשימוש בסימני המסחר לאחרים משרתת בסוף את הציבור ו/או הצרכנים בכך שהיא מונעת את הטעייתם על ידי שם דומה למוצר שביקשו לרכוש וכדומה.
מהו החוק בישראל לעניין רישום סימן מסחר
בישראל החוק הרלוונטי הינו פקודת סימני מסחר (נוסח חדש) תשל"ב 1972-דימני המסחר בישראל נרשמים אצל רשם סימני מסחר (רשות הפטנטים) הנמצא בירושלים, הפקודה תקפה שישראל בלבד (כולל מזרח ירושלים ורמת הגולן. לא כוללת את הגדה המערבית)
מה התהליך לרישום סימן מסחר בישראל
כדי להגן על סימן המסחר שלכם על פי חוק, צריך לבצע רישום אצל "רשם סימני המסחר". יש צורך בהגשת מסמך בקשה לרישום באתר משרד המשפטים. לבקשה יש צורך לצרף את דוגמת סימן המסחר המבוקש ולשלם אגרה 1,630 ₪ (נכון לשנת 2020), הרשם בודק האם הסימן ראוי להיות רשום וזאת על פי דרישות החוק לדוגמא: שאין שמות דומים ועוד באותו מגדר, דבר אשר יכול להטעות את הצרכנים וכ"ו.
במידה ואתם רוצים לרשום סימן תחת מספר סוגים צריך להגיש בקשה הכוללת כל אחד מהסוגים הרלוונטיים ולשלם אגרה עבור כל אחד מהם. במידה ובקשתך נדחתה ואתם לא מסכימים ניתן להגיש ערער לבית המשפט המחוזי.
במידה והרשם אישר את בקשתכם אזי הוא יפורסם ברשומות על מנת לתת לציבור הרחב הזדמנות להתנגד לרישום , בהנחה שאין התנגדויות וסימן מסחר שלכם עבר את כל המבחנים הוא ירשם בפנקס סימני המסחר .
איך סימן המסחר מגן על המוניטין שלכם
בחיינו ישנם מותגים שונים כגון: נייק, ריבוק, אפל וכדומה, חברות אלו השקיעו במהלך השנים כספים רבים בניסיון לטפח את המוצר, לחדש אותו, ובכלל לבצע פרסום חזק בכל מידה אפשרית על מנת לזכות בלקוחותיהם ברחבי העולם. לאור ההשקעה הרבה יש לאותו שם ו/או מוצר "חיים" משלו ויש לו ערך כספי רחב מאוד.
איך מבצעים חיפוש מקדים לפני הגשת בקשה לסימן מסחר ?
רצוי לבצע חיפוש טרם הגשת בקשה לסימן מסחר על מנת להיות בטוחים כי לא קיים שם דומה ו/או זהה לסימן מסחר שאתם מבקשים לרשום. ביצוע החיפוש הוא ללא תשלום.
איך רושמים סימן מסחר בחו"ל ?
במקביל לבקשה לרישום סימן מסחר בישראל ניתן גם להגיש בקשה לרישום סימן מסחר בחו"ל, באחת או יותר מהמדינות החברות ב"אמנת פריז", באמנה זו חברות רוב מדינות העולם, בתוך 6 חודשים מיום הגשת הבקשה לרישום סימן מסחר בישראל, וזאת על מנת לשמור על תאריך הבכורה של הבקשה בישראל, גם עבור הבקשות בחו"ל וזאת למרות שמועד הגשתן בפועל היה מאוחר יותר. לאור זאת, אם יש לכם כוונה להגיש בקשה לרישום סימן מסחר גם בחו"ל, יש צורך לבצע חיפוש מקדים גם בחו"ל וזאת בכל מדינה רלוונטית לרישום.
כמה זמן תקפה ההגנה עליו ?
תוקף סימן המסחר הוא ל-10 שנים, לאחר מכאן ניתן לחדש את סימן המסחר וזאת בתשלום אגרה. כל חידוש נוסף לאחר מכן יעשה רק לאחר 14 שנים
האם ניתן לקבל הגנה גם ללא רישום בפנקס סימני המסחר ?
על אף חובת הרישום, ניתן לקבל הגנה על פי פקודת סימני המסחר גם ללא רישום וזאת כשמדובר ב"סימן מסחר מוכר היטב".
יש הבדל בין סימן מסחר מוכר היטב רשום לבין כזה שלא רשום, סימן מסחר מוכר היטב שלא רשום מקנה הגנה "רגילה", מאוד בדומה להגנה הניתנת לסימן מסחר רשום, אבל הקושי היה בהוכחת המוניטין של אותו סימן מסחר.
כשמדובר בסימן מסחר מוכר היטב שהוא גם סימן רשום, ניתנת לו הגנה רחבה מאוד שכוללת סימנים הנוגעים לסוגים אחרים של מוצרים ושירותים. ההוכחה שסימן מסחר זוכה למוניטין הוא לא פשוט ולכן עדיף לבצעה רישום סימן מסחר עם עורך דין מתמחה בתחום.
ברישום סימן מסחר הדבר מקנה יתרונות רבים לצד שמעוניין בהליך משפטי, במיוחד מקל מאוד על קבלת צווים זמניים, תפיסת סחורות במכס וכדומה. יש להדגיש כי הפרת סימן מסחרי היא לא רק עוולה אזרחית אלא גם עבירה פלילית.
איך רושמים סימן מסחר בחו"ל ומהו פרוטוקול מדריד ?
בתאריך 01.06.2010 ישראל הצטרפה כחברה להסדר הבינלאומי הנקרא "פרוטוקול מדריד", אשר מאפשר, החל 1.9.2010 הגשת בקשה לסימן מסחר ברחבי העולם בעלויות מופחתות באופן משמעותי. על פי פרוטוקול מדריד מנגנון הרישום הוא מנגנון סגור, המאפשר רק למי שהוא אזרח או תושב או בעל פעילות עסקית מבוססת בישראל יוכל להגיש בקשת לרישום סימן מסחר בינלאומית לרשם סימני המסחר בישראל וזאת ביותר מ-100 מדינות בעולם, הרישום הישראלי מהווה כשלוחה של ארגון העולמי לקניין רוחני.
מחפשים משרד עורכי דין לרישום סימן מסחר?
צרו קשר עוד היום עם משרד עורכי הדין קולצ'ינסקי ונשמח לספק לכם שירות מקצועי ומקיף.
האמור במאמר זה אינו בא כתחליף לייעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. בכל מקרה ושאלה כלשהי יש לפנות לעורך דין המתמחה בתחום לקבלת ייעוץ פרטני.