סירוב בשירות התעסוקה
איך להתמודד עם רישום סירוב בשירות התעסוקה ? ערעור נגד החלטת וועדת ערר ?
שירות התעסוקה הישראלי:
יחידת סמך של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים הוקם מכוח חוק שירות התעסוקה התשי"ט – 1959. החוק חוקק בעקבות אמנה בינלאומית של שירותי התעסוקה הציבוריים בעולם על הסדרת שוק העבודה בישראל.
תפקיד וסמכויות שירות התעסוקה:
עפ"י סעיף 2 לחוק שירות התעסוקה המגדיר את תפקידיו של השירות וקבע שהוא ירכז ידיעות על המצב בשוק העבודה, מגמות ההתפתחות בשוק העבודה, וזאת על מנת להסדירו: שירות התעסוקה יעסוק בהשגת עבודה לדרושי עבודה ויחבר את העובדים למעסיקים באמצעות לשכות התעסוקה שהוקמו בכל הארץ. בנוסף, שירותי התעסוקה ישתפו פעולה עם גורמי הדרכה והכשרה מקצועיים וזאת כדי להכשיר את דורשי העבודה לקראת קבלתם לעסקים וגופיים שונים.
נהלים של שירות התעסוקה:
ע"פ הנהלים של שירות התעסוקה, מי שדורש עבודה יהיה זכאי לדמי אבטלה או לקצבת הבטחת הכנסה, עליו להיות רשום בלשכה כמובטל, עליו להתייצב בימים ובשעות שנקבעו לו מראש, במידה ודורש העבודה לא התייצב זכותו לדמי אבטלה או הבטחת הכנסה יכולים להישלל.
תנאי נוסף, דורש עבודה שלא יהיה מוכן "להשתלב" בעבודה שהציעו לו שירותי התעסוקה לא יהיה זכאי לקבל את דמי האבטלה או הבטחת הכנסה,וירשם כמי שסירב לעבודה.
מהו סירוב:
סירוב מוגדר כמי שסירב להצעת עבודה /שהוצעה לו על אף שהיא מתאימה לו למצבו הרפואי והאישי. למרות זאת במידה ולדרושי העבודה הוצעה עבודה שהם אינם יכולים לבצע ו/או עבודה שפוגעת בזכויותיו ע"פ החוק , הם רשאים לסרב לה, מבלי שירשמו להם סירוב עבודה, אשר עלול לשלול מהם את הגמלה להם הם זכאים.
חובת הסבר הסירוב:
במקרה ופקיד השומה מחליט לרשום סירוב לדורש העבודה עליו לידע את דורש העבודה בנוכחותו ולהסביר לו את השלכות הרישום. על פקיד השומה חלה חובת הנמקה בעת רישום סירוב לדורש עבודה, שהתוצאה משלילת הגמלה הינה "פגיעה" בזכויותיו של דורש העבודה ולכן הפעלת שיקול הדעת של פקיד השומה בעת רישום הסירוב, חשוב שתהיה מנומקת ככל הניתן. פקיד השומה חייב לאפשר לדורש העבודה לצלם עותק מההפניה ומתגובת המעסיק.
וועדת ערר בשירות התעסוקה:
דורש עבודה אשר רואה עצמו כנפגע מרישום הסירוב, עומדת זכותו להגיש ערור בפני וועדת ערר ע"פ סעיף 43 לחוק שירותי תעסוקה ועל החלטת וועדת הערר ניתן להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה בה נמצאת הלשכה.
יש להדגיש כי לאחר הגשת הערעור יש להמשיך להתייצב בלשכת התעסוקה כדי לשמור על רצף הזכאות במקרה והערעור יתקבל בבית הדין.
מומלץ לפני הגשת ערעור לקבל ייעוץ עם עורך דין ודים לירן קולצינסקי המתמחה בתחום דיני העבודה וזכויות עובדים.
האמור במאמר זה אינו בא כתחליף לייעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. בכל מקרה ושאלה כלשהי יש לפנות לעורך דין המתמחה בתחום לקבלת ייעוץ פרטני.