עורכי דין לדיני עבודה: עושים סדר בכל הקשור למשבר הקורונה
משרד עורכי דין קולצ'ינסקי
התקנות החדשות של ממשלת ישראל שמטרתן לצמצם ככל האפשר הידבקויות בנגיף הקורונה, משפיעות באופן משמעותי על המשק ובין היתר, מערפלות את זכויות העובדים. עו"ד לירן קולצ'ינסקי, בעלי משרד עורכי דין קולצ'נסקי, מחדד את הערפול ועושה לנו סדר.
"בשל התקנות החדשות שהובילו לסגירת עסקים בתקופה זו ולהגבלת מספר העובדים היכולים לשהות יחד במשרד, מעסיקים רבים מוציאים את העובדים שלהם לחל"ת (חופשה ללא תשלום), לעבודה מהבית, ואף מפטרים עובדים". אומר עו"ד לירן קולצ'ינסקי, "התפשטות נגיף הקורונה מביאה את מערכת היחסים בין העובד והמעסיק למקום חדש ולא ברור, בו שני הצדדים מנסים להבין את זכויותיהם וחובותיהם".
עורך דין לירן ודים קולצ'נסקי
צילום: יקיר ברבי
משרד עורכי דין קולצ'ינסקי כולל מספר עורכי דין אשר עוסקים בתחומים דיני עבודה, נדל"ן, הוצאה לפועל, נזיקין וביטוח, מסים, וספורט. עו"ד לירן קולצ'ינסקי מגן על עובדים ומייצג אותם בהגנה על זכויותיהם.
"מאז הגיע נגיף הקורונה למדינת ישראל ובעקבות ההגבלות שפרסמה הממשלה, חלק מהמעסיקים נקטו בצמצומים שבמסגרתם הוציאו את עובדיהם לחל"ת. אומר עו"ד לירן קולצ'ינסקי, "במשך תקופת החל"ת – חופשה ללא תשלום, העובד לא מקבל משכורת ולא מנכים לו ימי חופשה מהחופשה השנתית הצבורה לו".
עובד שיצא לחל"ת בשל התקנות, מקבל דמי אבטלה?
"כן. החל מה- 1.3.20 והלאה, עובד שיצא לחל"ת של מעל ל-30 יום בשל הצמצומים במשק עשוי לקבל זכות לדמי אבטלה וזאת למרות שלא פוטר. לגבי ביטוח לאומי, בחודשים הראשונים ינוכה לעובד דמי ביטוח לאומי מדמי האבטלה ולאחר מכן העובד יצטרך לשלם ביטוח לאומי בעצמו".
האם מעסיק יכול להוציא את העובד לחל"ת ללא הסכמתו?
"לאור המצב הנוכחי במדינה שהינו 'מצב חירום', המעסיק יכול להוציא את העובד גם ללא הסכמתו. על המעסיק יהיה למלא טופס בל/1514, והעובד יידרש למלא טופס 'חופשה ללא תשלום בעקבות המשבר".
מה לגבי עובד שנכנס לבידוד?
"במידה והעובד נכנס לבידוד, היעדרותו זו תחשב כ-ימי מחלה אשר נצברו אצל המעסיק דהיינו, יום הראשון על חשבון העובד, יום שני ושלישי 50% על חשבון העובד ו50% על המעסיק, מהיום הרביעי 100% על המעסיק. על העובד למלא "תעודת מחלה" לפי צו הבריאות. לגבי עבודה מהבית בזמן הבידוד: המעסיק לא יכול לחייב את העובד לעבוד כשהוא נמצא בימי מחלה, כנ"ל במקרה של בידוד. אולם במידה והצדדים מסכימים יחד שהעובד יעבוד מהבית, העובד יהיה זכאי למשכורת ולא לדמי מחלה".
האם העובד זכאי לימי מחלה בזמן החל"ת?
"במהלך החל"ת מופסקים יחסי עובד-מעסיק והעובד לא יכול לקבל ימי מחלה. גם אם העובד נכנס לבידוד הוא נמצא בתקופת החל"ת ולא זכאי לימי מחלה"
האם העובד שנמצא בבידוד על ידי צו, יכול לקבל הודעה על חל"ת מהמעסיק?
"המעסיק לא יכול להוציא את העובד לחל"ת כל עוד העובד נמצא בבידוד עקב צו ממשרד הבריאות. על המעסיק לממש את ימי המחלה של העובד בתקופת הבידוד ורק לאחריה יוכל המעסיק להודיע לעובד על חל"ת בהתאם לחוק".
האם המעסיק יכול להפחית את שעות העבודה של העובד בתקופת הקורונה?
"מעסיק יכול להפחית את שעות העבודה אך זה צריך להיעשות בהסכמה עם העובד. במידה והפחתת השעות נעשתה לכל העובדים במקום העבודה ויש עובד אחד שלא מסכים אז הוא יהיה רשאי להגיש בקשה להתפטרות כדין מפוטר".
מה קורה לעובד שעובד בשכר מינימום ויש לו בונוסים ועמלות?
"בונוס או עמלה אלו תגמולים שהמעסיק נותן כדי לתגמל את העובד על עבודתו הטובה ובמקרה שיש מגפה שגורמת למעסיקים פגיעה בהכנסות, דבר שלא נעשה ביוזמת המעסיק, אין פגיעה בעובד שלא קיבל בעובד שלא קיבל בונוס. עם זאת, העובד צריך לבדוק שהמעסיק משלם את שכרו על פי החוק".
מה לגבי החזרה לעבודה לאחר תקופת החל"ת?
"לאחר סיום החל"ת, המעסיק אמור להחזיר את העובד לתפקידו הקודם ו/או מתפקיד דומה, אך אסור שתנאיו יפגעו. במידה והמעסיק מבצע הרעת תנאים העובד יהיה זכאי להתפטר כ- 'מתפטר כדין מפוטר'.
לקבלת ייעוץ והכוונה צרו קשר עוד היום עם משרד עורכי דין קולצ'ינסקי המתמחה בדיני עבודה ונשמח לספק לכם שירות מקצועי ומקיף.
משרד עורכי דין קולצ'ינסקי
כתובת המשרד: דרך העצמאות 84, חיפה
טלפונים: 04-8667721, 052-6662828
לאתר של משרד עורכי דין קולצ'ניסקי >>>
כתבה באדיבות THE MARKER לינק לכתבה המלאה :https://www.themarker.com/labels/2020-03-22/ty-article-labels/0000017f-f88c-d887-a7ff-f8ec518d0000